W dn. 3-5 października br. odbyły się Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2014 - najważniejsze wydarzenie branży eko żywności w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Targi od wielu lat są najważniejszą branżową imprezą w Polsce, dedykowaną bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym. W tegorocznej edycji wzięło udział ponad 300 wystawców i blisko 12 tysięcy zwiedzających. Byli wśród nich przedstawiciele Gminy Burzenin wraz z Wójtem Jarosławem Janiakiem na czele, przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności wysokiej jakości z różnych regionów Polski i zagranicy: Litwy, Węgier, Wielkiej Brytanii, Włoch, Republiki Czeskiej, Niemiec, w tym roku również z Japonii.
Już po raz trzeci Gmina Burzenin wraz z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego zorganizowali stoisko promocyjne, na którym swoje regionalne specjały prezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Kamionki, Mariankowa, Waszkowskiego jak i pani Irena Gwizdała ze Szczawna. Na stoisku można było skosztować kapuśnicy z plutymi kluskami, zupy z bani z żelaznymi kluchami, pysznych i kolorowych ciast, wiejską szynkę, chleb ze smalcem, bigos, pierogi i inne domowe specjały.
Tradycyjnie podczas pierwszego dnia Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURAFOOD 2014 już po raz siódmy Departament Rolnictwa I Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego zorganizował wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków. Celem konkursu jest identyfikacja i promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie województwa łódzkiego, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu i element tożsamości społeczności lokalnych. W tym roku w konkursie wzięło udział 37 produktów w sześciu kategoriach wśród nich znalazła się kapuśnicą z plutymi kluskami pani Ireny Gwizdały oraz zupa z bani z żelaznymi kluchami KGW z Kamionki. Niestety w tym roku nie udało się zdobyć „Tygielka”, ale kapuśnica z plutymi kluskami pani Ireny Gwizdały została wyróżniona za „anielski smak” przez portal Potrawy Regionalne. Symbolicznego „Aniołka” wręczył laureatce minister rolnictwa Marek Sawicki.
W kategorii gotowe dania i potrawy, w których to startowała kapuśnica i zupa z bani zwyciężyły kluski łyżką kładzione przygotowane przez KGW z Charłupi Małej. Główną nagrodę „Tygla Smaków” zdobył „karczek babuni” Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Szadku.
Tekst i fot. Katarzyna Janiak
spec. ds. Gospodarstw Wiejskich i Agroturystyki
ŁODR zs w Bartoszewicach
i inwestycje
Gmina Burzenin
ul. Sieradzka 1
98-260 Burzenin
tel. (0 43) 821 40 95
Telefony wewnętrzne:
- sekretariat wójta - 10, 11
- zastępca wójta - 14
- skarbnik - 19
fax (0 43) 821 40 13
pow. sieradzki woj. łódzkie
e-mail: ugburzenin@ugburzenin.pl
www: www.ugburzenin.pl
Pracujemy od poniedziałku do piątku - od godziny 8:00 do 16:00
Nr konta: 13 9267 0006 0050 0148 2000 0430
NIP: 827-22-34-437
REGON: 730934453